O Čanju

Pogled iz Levant Guest House
Čanjska plaža u vrijeme kada je korišćena kao pomoćna luka

ČANJ – Živopisna uvala śeverozapadno od Sutomora, s pre-krasnom plažom. Ime je dobilo po starom plemenu Čani, čije su bronzane śekire nađene na ovom lokalitetu.

Borislav Stojović (PDF)

Nekadašnje radničko odmaralište Biserna Obala Čanj je doživjelo puno promjena od svoje inicijalne izgradnje. Sa svojom veoma pogodnom pozicijom na izlazu tunela Sozina, koji povezuje primorje sa kontinentalnim dijelom države, Čanj je interesantno mjesto za sve koji žele da u potpunosti istraže Crnu Goru.

Čanj je svoju istoriju započeo relativno kasno u 18 vijeku, kada je korišćen kao alternativna luka tokom vremena kada Kotor i Bar nijesu bili pristupačni. Izgrađeni kameni magacin je jedini ostatak iz ovog doba istorije ovog malog mjesta. Sedamdesetih godina XX vijeka u Čanju se gradi turističko naselje “Biserna Obala” i postaje porodično ljetovalište velikog broja gostiju.

Ono što je ključni momenat u razvoju ovog malog mjesta je 13 Jul 2005 kada se otvara tunel Sozina u neposrednoj blizini. Tunel postaje glavni izlaz magistralnog puta koji vodi prema glavnom gradu i dalje prema magistralnom putu kojim se Crna Gora povezuje sa Srbijom i Bosnom & Hercegovinom.

Takodje, treba reći da je Čanj na samoj sredini crnogorske obale, pa je moguće u roku od najviše sat vremena stići do bilo kog dijela rivijere.

Uz malo volje moguće je jednog dana uživati u uličicama starog grada Kotora ili za stolom nekog bistroa na prelijepom šetalištu Perasta, a drugog na beskonačnoj pjeskovitoj plaži Ulcinja.

Za porodice koje žele da se odmore i za osobe koji preferiraju mirnija mjesta ovo malo mjesto nudi odsutnost diskoteka i ulica sa redovima barova, male prijatne restorane sa razumnim cijenama i živahno šetalište. Ono što je najvažnije na kraju vašeg boravka su dobra sjećanja i doživljaji koje ćete prepričavati do novog ljeta, do novih doživljaja.


Tri odlične lokacije za vaš boravak u Čanju – nevjerovatne lokacije po budžet cijeni! 

Levant Guest House je odličan izbor za porodice. Sastoji se od studio apartmanima opremljenih mini kuhinjama, a nalazi se na kraju velike zelene površine koja je dijeli od plaže.

Pišteljića kuća se nalazi u Mišićima, malom selu koje je naseljeno starosjediocima ovog kraja. Nalazi se iznad Čanja, na starom rimskom putu od Ulcinja za Budvu. Ljeti je ovdje temperatura nešto niža zbog okolne šume i (posebno večernjeg) strujanja vazduha sa vrha brda. Do mora se silazi putem koje se nalazi na udaljenosti od 1600m.

Treća lokacija je Vila Branka, na samoj obali mora. Ovaj dio Čanja je okružen borovima i čempresima i idealno je mjesto za ljude koji vole more, ali ne toliko i plažu. Zato je moguće, iz dvorišnog hlada koje se nalazi pored rive, poći direktno u more, okupati se, i zatim vratiti u prijatan zeleni ambijent.


Naši sadržaji

Iako malo mjesto, u Čanju ima dovoljno interesantnih sadržaja da popunite svoj dan i uživate u svom ljetovanju. Ako ostajete kratko ili na duži period, imamo ponešto svakog dana za vas.

Kraljičina plaža

Izdvojte dan na plaži do koje se može doći samo morskim putem – brodićem ili čamcem.

Barska pjaca

Pijaca je mjesto gdje se najbolje može upoznati kultura nekog kraja. Hrana i razgovor!

Večera u Petrovcu

provedite veče u prelijepom ambijentu starog grada. Na 15 minuta od Čanja!

Skadarsko jezero

Promijenite plan i ostanite dan na Skadarskom jezeru uz crmnicko vino i dimljeni krap.

godina stara

Posjetite Barske maslinjake i maslinu staru preko dva milenijuma.

Brodske ture

Svakodnevne ture startuju u Baru i idu duž obale, zaustavljajući se i u Čanju.


Nezaboravne uspomene!

Kada poslije nekoliko godina pogledate slike ljetovanja, ne zaboravite i neke koje ce vas podsjetiti na prirodne ljepote Crne Gore.